perjantai 24. elokuuta 2018

Enemmän kuin riittävästi

Ylenpalttista on puutarhan anti. Kurkkuja puskee kasvihuoneessa ja lavassa enemmän kuin ehtii syömään. Ihan pakko on ollut aikaa viettää lieden ja uunin tienoilla.

Kurkut ja osin kurpitsatkin olen suikaloinut pikkelsiksi, mausteeksi sipulia ja väriä antamaan muutama paprika. Etikkaliemen olen keitellyt  kurkkujen säilöntäpussin sisällöstä ja ensimmäisiin keitoksiin laitoin kasvisten ja sienien säilöntään tarkoitettuja vastaavia Meiran pussiaineksia.


Varaston seinustalla ylimääräiset tomaatit tuottavat ihan yhtä hyvin kuin kasvihuoneessa. Moneymaker on satoisa perustomaatti. Yhtä hyvin siellä ovat menestyneet kirsikkatomaatitkin. Ainoastaan Roma-luumutomaatti on jotenkin vaisusti tuottanut satoa.

Kesäomenat ovat kypsyneet ja sen ovat huomanneet myös sadon jakamiseen hyökänneet ampiaiset. Tuoremehuksi on lingottu sen mitä yhdestä puusta on tullut. Osa latvan omenoista vielä odottelee noutajia. Tekisi niin mieli hankkia mehupuristin mutta tälle sadolle se on myöhässä. Tuli kyllä mieleen tuo valtaisa tomaattisato. Olisiko siitä tuoremehuksi?


Tomaatteja on nyt uunikuivattu purkkeihin öljyyn ja osa on päätynyt soseeksi sipulin kera.


Pienen erän omenoita kokeilin kuivattaa tangossa ikkunalla. Kuivumista päivittäin seuratessa huomasin myös kärpästen hyödyntävän valmiita viipaleita. Ei mennyt jatkoon tuo kokeilu.


Perunat omasta maasta on ihana hakea ja valmistaa. Joka vuosi odotamme uudet perunat omasta emmekä hyödynnä kaupan tarjontaa. Ne tuntuvat siten vielä paremmilta.


* * * * *

Mökillä on muutama päivä viikosta edelleen vietetty. Mustikat on poimittu ja puolukat odottelevat jo poimijoita. Sieniä ei ole löytynyt yhtään. Tässä poimintojen välissä olen hyödyntänyt lämpöiset rantavedet puhdistamalla rantaa kivistä. Siistimmältä se nyt näyttää kun aallot tuovat hiekkaa puhdistetulle alueelle. Mukava seurata kuinka tuo säilyy talven yli. Tuskin kokonaan mutta ehkä osa...

8 kommenttia:

 1. Tämä on ollut erinomainen satovuosi. Omavaraisuus kurkkujen ja tomaattien suhteen on mukavaa. Omenia tulee nyt sellaiset määrät, että kohta pitää miettiä niiden jakamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä omenia ei tule liikaa kun on vain yksi vanha puu. Toinen on vielä pieni eikä tuota montaakaan omenaa.

   Poista
 2. Satoisan näköistä teidän kesän tuotoksenne...
  Onneksi olkoon!

  VastaaPoista
 3. Tämä kesä varmaan olikin hyvä satokausi.
  Ja hyvin näyttää sullakin siellä asiat olevan, on sulla hommaa, että kaikki saat säilöttyä!
  Mutta hienoa, että saa omasta maasta syötävää, sehän on parhautta!

  VastaaPoista
 4. Oi ihanaa, että satoa tulee. Itsekin olen saanut omppuja kun kavereilla ylituotantoa.

  VastaaPoista
 5. Meillä jo omat omput loppui mutta sain lisää muualta. Tilasin mehupuristimen ja aion sitä kokeilla tänään kunhan haen sen matkahuollosta.

  VastaaPoista