sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Leivän juurilla

Melkein tämä puolikas marraskuuta on kulunut hellan ja tiskipöydän ääressä. Innostuin ihan täysillä hapanjuurileivontaan. Sattui silmiini sopiva ryhmä facessa ja siitä se lähti. Olen saanut ryhmän ohjeilla aikaiseksi vehnä- ja ruishapanjuuren. Niitä täällä hoivailen aamuin illoin.


Leivontaakin olen päässyt jo kokeilemaan. Perus vaaleaa leipää syntyi ensimmäiseksi. Näköä on ihan kivasti ja ilmavuutta mutta mielestäni vähän liikaa happamuutta. En ole vielä keksinyt miten sitä saisi laimennettua.


Pullissakin on hapanjuurta mutta ihan ilman teollista kuivahiivaa en uskaltanut lähteä leipomusta sekoittelemaan varsinkin kun tuo happamuusasia on vielä ratkaisematta.



Jämäjuurta syntyy jonkin verran juuren synnytyksessä ja huollossa ja siihen löysin faceryhmästä sopivan ja helpon keksiohjeen. Jämistä on kuivatuksen kautta syntynyt myös juuret varalle jos joku katastrofi iskisi ja juuret tuhoutuisivat. Uusien luominen ei ole yhden eikä kahdenkaan päivän juttu. Minulla vierähti siihen puolitoista viikkoa ennenkuin mitään pääsin leipomaan.


Ruisleipää en ole vielä kokeillut mutta sen kohotuksen tulen varmaan jatkossa hoitamaan juurella ja siihenhän happamuus sopii. Helppoja taikinat on käsitellä ja ohjeita käsittelystä on runsaasti saatavilla.jopa youtubessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti