tiistai 18. huhtikuuta 2017

Mämmistä moneksi

Pääsiäinen on ohi ja kesän tuloa tässä odotellaan jo kovasti.

Talvella selailin eräältä isännän sukulaiselta perittyä ikivanhaa Maija Keittää-kirjaa ja silmiini osui ohje mämmin tekoon. Nyt pääsiäisenä sitten tuumasta toimeen ja ainekset kehiin. Ohje oli kuudelle litralle mutta puoliskankin ajattelin riittävän kokeiluun hyvin.

Mämmi onnistui ihan kiitettävästi eikä aineksetkaan olleet mitään ihmeellisiä: Tuoppi-kaljamaltaita, ruisjauhoja, siirappia ja pomeranssikuorimaustetta. Noista aineksista se syntyi ihan itsekseen lämpöisessä imeltäen ja lopuksi uunissa paistaen 1-2 tuntia.

 

No sitten kun sitä mämmiä oli meillä runsaanlaisesti niin Ykköset-lehden leivontaohje mutakakulle olikin sopivasti mämmiaiheinen.


Yksi levy Fazerin sinistä, 100 g voita ja pari munaa sekä sitä mämmiä. Maku oli täyteläinen ja hyvä ja riittoisaakin se oli. Tänä aamuna syötiin viimeinen siivu. Jos vielä tuota teen niin ehkä lisäisin pari munaa ja vähän vehnäjauhoja. Voisi tulla vähän kuohkeampi maun silti muuttumatta.


Nyt pääsiäisen vähäiset koristeet saa kerätä pois ja kohtahan se vappukin kolkuttelee ovella.

2 kommenttia:

  1. Minullakin on "Maija keittää" keittokirja. Omani olen saanut lahjaksi 50-luvulla. Sopi hyvin aloittelevan emännän apulaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo isännän saama teos on vuodelta -56 eli saman ikäisiä ovat. Varmaan netissäkin olisi mämmin ohje ollut mutta en edes tullut etsineeksi kun halusin kokeilla tuota vanhaa.

      Poista