keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Kaikenlaista korjuuta

Heips!

Syksy on työntäyteistä aikaa! Taas on runsas viikko vierähtänyt edellisestä postauksesta.


Osa ajastani on mennyt pojan läppärin korjaamiseen. Kone tarjosi vain mustaa ruutua ja käyttistä ei saanut tolpilleen millään. Palautuslevyillä sain sen kuntoon. Tietysti kaikki jälkeenpäin asennetut ohjelmat ja muu sälä menetettiin. Kovalevyssä tuntuu olevan jotain vikaa, mutta pelaa nyt kuitenkin.

Vaihdettiin samalla keskenämme koneita. Jos tämä rakkine minun käytössäni palvelisi vähän pitempään kuin hänellä.


Olen viime päivät kerännyt porkkanoita maalta sekä pessyt, raastanut ja pakastanut niitä useamman sangollisen.

Raasteet käytämme enimmäkseen paistettuna, rakuunalla sopivasti maustettuna. Joskus lorautan balsamiviinietikkaa hieman mukaan.

Tässä vaiheessa satovuotta meillä syödään porkkanaa aivan sellaisenaankin. Haen maalta päivittäisen tarpeen, pesen ne ja laitan vesiastiaan. Siinä pysyvät freeseinä ja on helppo napostella pitkin päivää.


Viime vuoden sato on riittänyt aivan näihin päiviin. Viimeinen pussillinen paistettiin viime viikonloppuna liharuoan kylkeen lisukkeeksi.


Laventeli oli tämän kesän uusi kokeiluni. Minulla oli kylvössä kahdenlaista, tavallista ja tupsulaventelia. Kumpikin ehtivät juuri ja juuri muutaman kukan ponnistamaan ihailtavaksi. Tavallisessa laventelissa onneksi tuoksuvat lehdetkin joten aivan hukkaan ei työni mennyt. Tupsulaventeli ei oikeastaan tuoksu paljon miltään. Sen pitäisi olla muistaakseni monivuotinen joten ilmeisesti jätän sen maahan ja otan talteen vain tuon tavallisen. Saa sitten nähdä pysyykö hengissä talven yli... toivotaan niin.


Tomaatit otin kasvihuoneesta viikonlopuksi pois kun luvattiin pakkasia. Kaksi sangollista niitä tuli vielä vihreänäkin vaikka olen jo monta kiloa säilönyt niitä aiemmin. Hyvä sato kaikenkaikkiaan.


Viimeisiä omenia kokeilin vielä lopuksi pakastaakin siivuina. Laitoin vain kerroksittain ja leivinpaperia väliin. Pussitin ne sitten jäätyneinä. Sopii kuulemani mukaan ainakin piirakoihin hyvin.

Tällaisia kuulumisia tällä kertaa!

Ilokseni huomasin että uusia lukijoita on ilmaantunut blogilleni. Tervetuloa kaikille!

Hei taas!

12 kommenttia:

 1. Minunkin pitaisi kai kerailla vahan tuota laventelia, kun se jonkun verras kasvoi. Jos napsisi oksia sielta sun taalta ja kuivattaisi. Sailyisikohan se ihana tuoksu?

  VastaaPoista
 2. Saattaisi säilyäkin. Kokeilin aiemmin tuoda pari oksaa sisälle ja kuivasin ne. Purkissa, jossa niitä säilytän on aivan ihana tuoksu.

  VastaaPoista
 3. Hei mainio idea tuo ompun säilömiskikka! Tuota voisin itsekin kokeilla.. Omppua tuli tänä vuonna paaaljon ja tosi hyvän makuisia! Kaikkea en mitenkään mehustamoon saanut raahattua.. Ja toinen ongelma meillä on pienet pakastimet! Ei mahdu mahdottomia. Mie jo toivoinkin mieheltäni 2 joululahjaa.. uuden imurin ja arkkupakastimen!! Muuta en tarvitse! haha!! :D Hei oliskos mitään kikkaa luumujen säilömiseen? Muuta kuin hilloa?

  VastaaPoista
 4. Tuota porkkanaraasteen paistamista taidankin kokeilla jo tänään - laitatko mitään muuta kuin rakuunaa & balsamiviinietikkaa?
  Onnea koneen kestolle!

  VastaaPoista
 5. Minulla on kuivattu laventeli säilyttänyt todella pitkään tuoksunsa.

  Maassa en ole onnistunut itse kasvia talvehdittamaan, mutta tiedän niitä, joilta se on onnistunut. Joten ehdottomasti kannattaa yrittää.

  VastaaPoista
 6. Laventelihan perinteisesti laitetaan tuoksupussiin ja vaatekaappiin.
  Ite olen kasvattanut ja laventelia... tai kasvattanut ja kasvattanut, antanut kasvaa. Tuolla Hollannissa ja Saksassa se talvehti pihalla ihan ittekseen, mitään en tehnyt.

  VastaaPoista
 7. Lapinka; Luumuja meille tuli 4 kappaletta, joten säilöntää ei tarvittu. En valitettavasti osaa siihen antaa vinkkejä.

  Heljä; Laitan öljyä,suolaa, vähän siirappia tai sokeria (en aina niitäkään), rakuunaa ja balsamiviinietikkaa. Tuo viinietikka antaa kivan lisävivahteen. On hyvää, oikeastaan parempaa, pikkuisen jäähtyneenäkin. Silloin maku tulee paremmin esille.

  Natjale; Voi kun täälläkin menestyisi laventeli noin hyvin. Sen tuoksu on niin IHANA.

  VastaaPoista
 8. kiitos kommentista!! :) pitääpä tulla tänne vierailulle vastakin.

  VastaaPoista
 9. Voi,että miten ihania herkkuja.
  Kyllä mua harmitta NYT , kun en saanut keväällä aikaisiksi laittaa kasvimaata. Yleensä olen kasvattanut edes kurpitsoita ja tomaattia ja yrttejä.Jotenkin oli niin kamalan kuivaa ja olevinaan niiiiin kiire muitten hommien kanssa, ettei jaksanut. maukkaita porkkanoita, wau...
  Oletko muuten käyttänyt laventelia missään ruuanlaitossa?
  Ihanaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 10. Niin herkullisen näköistä porkkanaraastetta jotta!
  Puutarhasi ja kasvihuoneesi ovat olleet hyvin anteliaita.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Huh, ahkerana olet ollut kaiken säilömisen ja kuivatuksen kanssa.
  Aivan kertakaikkisen kauniita kuvia vilja-aitasta, wau!

  VastaaPoista
 12. Ihaillen täältä lueskelen ja katselen millaisen sadon oletkaan saanut. Ihania kuvia ja hyvä idea tuo porkkanaraasteen maustaminen ja paistaminen. Tuotahan pitää itsekin vielä kokeilla!

  VastaaPoista