lauantai 7. huhtikuuta 2012

Kokkoilua

Meillä jo perinteeksi muodostunut pääsiäisajelu noudatti tuttua kaavaa. Käytiin isännän kanssa muutamilla kylillä katselemassa kokkojen polttoa ja väen kerääntymistä niille.

Omalla kylällä oli jo runsaanlaisesti porukkaa koolla ja kokko savusi jo lupaavasti. Makkaraa, kahvia ja räiskäleitä oli nälkäisille ja janoisille tarjolla. Pieniä trullejakin oli muutama paikalla. Suomessa ei tiettävästi kokkoja muualla poltetakkaan kuin Etelä-Pohjanmaalla. Trullit virpovat täällä vasta nyt eli viikkoa myöhemmin muualla maassa.

Puolenpäivän aikoihin lähti meiltä pääsiäisvieraat jo kohti Vaasaa. Fiia koiruli vartioi laukkuaan ja ilmeisesti siitä päättelee että on itsekkin lähdössä. Tällä kertaa ei siis jäädä hoitoon.

Kävin tänään pitkällä parituntisella lenkillä ja nyt istuskelen käsityön ja TV:n parissa loppuillan. Hyvää lauantaiehtoota kaikille!

11 kommenttia:

 1. Hauska perinne nuo pääsiäiskokot. Olen ollut Länsi-Uudellamaalla myös perinteisellä vappukokolla. Mukavaa lauantaiehtoota käsityön ja tv:n parissa!

  VastaaPoista
 2. voi miten tulee ikävä kokoille!!
  olen lapsuuteni ja nuoruuteni saanut niistä nauttia, täällä etelässä niistä ei ymmärretä mitään :(
  vain juhannuskokkoja..
  ja sitäkin alussa niin ihmettelin, kun trullit ei täällä kierräkkään pääsiäis lauantaina vaan palmusunnuntaina..en meinannut millään uskoa..no nyt näiden vuosien ja lasten myötä pakkohan se on uskoa:)
  mukavaa pääsiäisen jatkoa!!
  jaana

  VastaaPoista
 3. Meilläpäin ei ruukata pääsiäiskokkoja polttaa ollenkaan.
  Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
 4. Meillä oli tänä vuonna ensimmäinen oma pääsiäiskokko. Minun kotikonnuilla ei pääsiäiskokkoja poltettu mutta täällä niitä jo on. Kiva perinne!

  VastaaPoista
 5. Eilen tuli kova ikävä sinne kotikonnuille. Trulleja ja etenkin niitä pääsiäiskokkoja. Tänään sain kuitenkin kipun kukkia ja ison suklaamunan, joten pääsiäistä vietetään täälläkin!
  Kokko vain puuttuu.

  VastaaPoista
 6. Veikea perinne tuo paasiaiskokko polttaminen. En ole koskaan paikalla ollut katsomassa.

  VastaaPoista
 7. Opin sen juuri tänä pääsiäisenä. Vanhan uskomuksen mukaan Lankalauantaina kun Kristus makasi haudassa, pelättiin pahojen hengien rellestävän maan päällä. Siksi Pohjanmaalla ruvettiin polttamaan kokkoja pahojen henkien karkoittamiseksi.

  Hyvää Pääsiäisen jatkoa täältä Istanbulista, jossa kuumenee vain grilli:). Ulkona reilu 20 astetta ja aivan mahtava pääsiäissää.

  VastaaPoista
 8. Hei!
  Täällä Kainuussa ainakin kahdessa paikassa poltetaan pääsiäiskokkoja lankalauantaina; Paltamon Mieslahdessa ja Kajaanissa Paltaniemellä. Tapa on tullut sieltä Pohjanmaalta, mutta täälläkin jo vuosia noudatettu :). Mukavaa Pääsiäisen jatkoa ja hyvää kevättä sinulle!

  VastaaPoista
 9. Kiitokset monista kommenteista!

  Oli kiva huomata että nuo lankalauantain puuhat kokkoineen onkin vähän laajemmalti tapana kuin vain Etelä-Pohjanmaalla.

  VastaaPoista
 10. Hei Lezzie, blogissani on sinulle tunnustus :)

  VastaaPoista
 11. Käsityö ja tv on kiva yhdistelmä, huomaamatta syntyy työ jos toinenkin :)
  Aurinkoa ja valoa viikkoosi!

  VastaaPoista