sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Taimia pakastimessa ja muuta

Ettei elämä menisi kokonaan multapussien hypistelyksi otin työn alle kauan aikomani pirtin pöydän ja penkkien maalauksen. Olen viivytellyt työhön ryhtymistä siksi kun en ole osannut päättää minkä värisiksi ne haluan.


Pöydän ja penkkien tasoihin päädyin käyttämään harmaasävyisen lattiamaalin lopun. Koska mäntypuisella jalalla lopputulos ei tietenkään ollut hyvä enkä halunnut jalkaosiin tuota tummaa niin valkoisen ajattelin niihin parhaiten käyvän. Monta maalikerrosta ne tarvitsivatkin. Vieläkin yhtä kerrosta tuo allaoleva kaipaa.


*****

Olen selaillut nettiä kasvivalot mielessäni. Niinpä himoitsemani punasininen led-kasvivalaisin lopulta päätyi pakastimeen. Raahasin käytöstä poistetun pakastearkun kesäkamariin ja kyhäsin sinne kasvattamon pienille taimilleni. Siellähän on seinämät valoa heijastavaa materiaalia joten ajattelin tuollaisen pienen led-valaisimen tehot paremmin riittävän pienelle alalle. Aika näyttää... Epäilen kyllä tuota 14 W tehokkuutta kun kalliimpien punasinivalaisimien watti-lukemat ovat ihan toista luokkaa.


On kiva kuitenkin seurailla tuloksia. Eihän tuonne pakastimeen paljon sovi mutta siirtelen sieltä toisen valaisimen alle kunhan vähän kasvavat ja pääsee taas pienimmät sinne.


Kellarissa on syksyllä istuttamani narsissit heränneet kasvuun. Aikamoisia hujakoita ovat mutta ehkä tuosta voimaantuvat


Runebergin torttuja leivoin eilen ensi kertaa elämässäni. Onnistuivat ihan kivasti mutta ne 200 g voita olisi kyllä maistunut jossain muussa leivonnaisessa vieläkin paremmalta.

14 kommenttia:

 1. Onnea kasvatushommiin! Kauniita runebergintorttuja olet tehnyt. Varmasti myös herkullisia.

  VastaaPoista
 2. OLisipa minullakin tilaa kokeilla kaikkea uutta kasvatusjuttua.... nyt näyttää koko koti kasvihuoneelta....vaikka eihan täällä muutta kasvatettavaa ole, kuin nuo pelakuut..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onneksi tuo kesäkamariksi kutsuttu on kyllin viileä ja joutilas yläkerran huone tällaisiin kokeiluihin. Se toimii lähinnä varastotilana vanhoiille kalusteille ja tavaroille joita ei tarvita.

   Poista
 3. Musta noita kasvulamppuja on tosi hankala vertailla. Mulla on Nelson Gardenin lamppu. Tavallista lampuista esikasvatukseen käy myös kylmähalogeenilamput ja päivänvalon väriset loisteputket :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan tulokseen tulin jkun seikkailin lamppusivustoilla. Joissakin hehkutettiin tuota punasinilediä ja toisissa paino oli lumenien arvoissa ja toisissa kelvinien. Vähän sekaisin fiiliksin lähden vain kokeilemaan. Muina vuosina olen pitänyt taimipöydän yläpuolella kolmea työpaikkavalaisinta joissa loisteputket. niilläkin on kasvanut...

   Poista
 4. Olet keksinyt näppärän taimikasvattoman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se välähti oikeastaan mieleeni kun katselin loistevalaisimien valonohjausta/rajoitusta jotta valo ei menis sivuille hukkaan. Lisäksi tuo punaväri ei hämmennä naapureita/ohikulkijoita kun on suojassa pakastimessa :)

   Poista
 5. Valkoinen on meidänkin pirtinkalusto. Tosin pöytä on nyt varastossa, mutta penkkejä käytän tv-tasona ja hattuhyllynä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoiseen olen nyt ihan tyytyväinen. Tosin kansiosa on tummempi mutta sopii meille ihan hyvin. Se männynkeltainen häiritsi jo aivan liian pitkään.

   Poista
 6. Hieno idea tehdä vanhasta pakastimesta taimikasvattamo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo idea lähti niistä punasini-ledvalaisimien yhteydessä myytävistä "teltoista" joissa on kiiltävä foliosisusta.

   Poista
 7. Todella hyvä keksintö käyttää vanhaa pakastinta esikasvatukseen! Iloista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista