maanantai 22. heinäkuuta 2013

Maistelua ja odottelua

Viimein on päästy maistelemaan oman kasvihuoneen satoa. Pari kurkkua saavutti korjuumitan ja maltoin poimia ne maisteluun.


Vähän paksummalta kuori omissa kurkuissa vaikutti kaupan vastaaviin verrattuna, mutta erittäin maukkaita olivat. Harvakseltaan tuntuvat valmistuvan edellisiin vuosiin verrattuna. Etunsa siinäkin koska taloudessamme on vain kaksi syöjää.

Kirsikkatomaateista ensimmäiset ovat kohta korjuukunnossa.

Marmande-pihvitomaateillakin väri on alkaa vaihtua mutta vielä on vihreä päävärinä.


Chilejä on paljon kasvussa. Nuo ovat ensi kokeiluja ja siemenet laitoin itämään aivan kaupan tuoreista pötkylöistä.



Paprikat puskevat molluskoita. Ne kypsyvät kyllä tomaattien tavoin sisätiloissakin jos eivät ehdi punaista väriä saada poskiinsa. Onhan tässä vielä aikaa...


Puutarhasta lehtikaalia olen jo kerännyt harson alta. Kuivattuna ja silputtuna on  jo purkeissa ja osasta satoa olen paistanut lehtikaalichipsejä. Ihania olivat.



Jotkut kuivaavat mutta minä kokeilin chipsejä aivan uunin alhaisella lämmöllä paistamalla. Ruokaöljyä, suolaa, cashewpähkinää ja oluthiivahiutaleita sopivasti. Näitä aineksia ripottelin ja sekoittelin kaalin joukkoon. Sitten vain ainekset pellille ja uuniin.Vähän sekoittelua vielä välillä niin kypsyy kaikki rapeiksi ja suussa sulaviksi.

Kovat lehtiruodit kannattaa poista ennen tuota sekoitusvaihetta ja repiä lehdet suupaloiksi.

Nuo chipsit murustettuina sopivat myös hienosti salaatin päälle ripoteltuina ja toivat kivasti väriä ja makua salaattiin.

Lipstikkaakin on kuivattuna ja osaa juuri kuivumassa. Niillä taas talven maustelee.

* * * *

Nyt seuraa kukkapläjäystä. Valkoinen kesäbegonia ei ole kuulunut suosikkeihini mutta sitä tuli sekoituksessa ja nyt aivan kivan näköistähän tuo on. Samassa sekoituksessa tuli myös muutama alempana oleva tummalehtinen ja punakukkainen versio. Yritän saada siemeniä noista ensi kesäksi.





Petunioista on tullut kivoja värejä muunnoksina. Sateinen kesä ei ole ollut oikein suosiollinen petunioille.

Ylimääräisiä kukkia olen myynyt kirpputorilla pois kun oli niin paljon. Pelargonioista olen säästänyt vain muutamia kappaleita kutakin väriä. Yksi amppeliin sopiva on tuo vaalean punainen vähän lohen punaiseen vivahtava.



11 kommenttia:

  1. Voi, mitä ihanaa satoa saat korjailla, on kyllä parasta lähiruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadon seurailu ja korjaaminen on ihanaa tosiaan.

      Poista
  2. Nuo lehtikaalichipit kuulostavat herkullisilta, taidanpa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehtikaali kutistuu tosi pieneksi uunissa. Kannattaa laittaa pellille niin paljon kun kohtuudella sopii.

      Poista
  3. Pöh...ja munulla alkavat paprikat vasta kukkia...ei taida ehtiä paprikoita kasvamaan, kun ovat ihan ulkona...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ne on astioissa niin voihan ne tuoda sisälle syksyllä. Jos taas ovat avomaalla niin kannattaa poimia raakileet ja kypsyttää sisätiloissa. Niin olen tehnyt aiemmin ja toimii hyvin.

      Poista
  4. Ai, mitä herkkuja saatkaan ruokapöytään kantaa. Kyllä kannattaa nähdä vähän vaivaa tuollaisten nautintojen eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus keväällä käy mielessä että kannattaako kaikki tämä vaiva nähdä, mutta on tämä niin juhlallista tässä vaihessa.

      Poista
  5. Uutena lukijana täällä kurkistelen kasvustojasi ja kovin rehevältähän ne näyttävät! Tomaatteja ja chiliä tulee minullekin kasvarista, mutta kurkku ei meinaa sitten millään jaksaa elellä. Lieneekö ollut liian kuumaa? Aina ennen on saanut kassitolkulla raahata kurkkuja tutuille, nyt on tullut kokonaista kaksi kpl...

    Mansikkamaahan iski minullakin joku ötökkä ja söi lehdet aivan repaleisiksi, saitko selvää mikä rei´itti sinun mansikkasi?

    T. Sari Puumulista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi!

      Mullakin on kurkkujen kanssa ollut vähän hitautta. Lisäsin lannoitusta koska osan vedestä ne saa Blumat-kastelujärjestelmästä jossa ei ole lannoitetta. Arvelisin itsellä sen johtuvan siitä mutta en tiedä todellista syytä. Seurailen nyt vaikutusta.

      Mansikoista löysin toukkia jotka muistuttivat jotain kärsäkästä, olisikohan vattukärsäkäs.

      On meillä joskus aikaisempina vuosinakin esiintynyt vastaavaa eikä ole torjuttu mitenkään ja satoa on saatu seuraavina vuosina.

      Nyt isäntä ruiskutti nokkosvettä muutamia kertoja mutta ei siinä mitään huomattavaa kohennusta tapahtunut.

      Olen nyt satokauden jo loputtua havainnut uusia kukkia. Olisikohan uusi satokausi tulossa :)

      Poista
  6. Todella hyvä tuo lehtikaaliohje, sitä on jo edellisvuodesta kuivattuna hyvät varastot ja nyt tulee uutta (tosin vähän pitsilehtistä...). Kiva kokeilla jotain erilaista. Kiitos.

    VastaaPoista