sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Kasvaako..vaiko.. eikö?

Tämä kevät kukkien esikasvatuksessa on ollut muita vuosia haasteellisempaa.


Latva-artisokan hienosti itäneet ja vahvasti kasvun aloittaneet taimet näivettyivät yksi kerrallaan. Vain kolme sinnittelee elämän puolella. - Liekö liian aikaisella koulimisella osuutta asiaan?
Keijunmekon ja verbenan taimistakin osa on kuollut. Ilmeisesti taimipolte vei niistä osan. Yritän taiteilla niiden loppujen hengissä pitämiseksi.


Petunioita omista siemenistä on tulossa mutta eivät juuri kasvussaan etene.


Lumihiutaleita on ollut mutta kummasti ovat nääkähtäneet, muutama sinnittelee kohti valoa.

* * * *

Olen pohdiskellut syitä näihin epäonnistumisiini tänä vuonna.  Jossain vaiheessa kun luulin jo osaavani nämä hommat.

Virhettä löysin ainakin kasvivaloista. Muina vuosina tammi- ja helmikuun kylvöt saivat osakseen kahta loistevaloa. Nyt olen sinnitellyt yhdellä. Se on varmaan yksi syy.

Myös kylvö- ja taimimullan käyttö on ehdoton kylvöpuuhissa ja vielä koulimisvaiheessakin kannattaa laittaa taimimultaa normaalin kukkamullan joukkoon.

Oletan ainakin että osa noista nääkähtäneistä ovat taimipoltteen tuhoamia. Laitoin pelkkää kukkamultaa lumihiutaleille ja keijunmekoille koulimisvaiheessa. Jostain blogista kun luin, että koulimisvaiheessa käy jo tavallinen kukkamulta. En aio toimia enää noin vastaisuudessa.

Omat tähtisilmän siemenet eivät lähteneet sitten itäämään ollenkaan vaikka kokeilin niille jo kylmäkäsittelyäkin. Itämämättömyys johtuu mitä ilmeisimmin siitä, että säilytin siemenet normaalissa huoneen lämpötilassa.

Unohdin kokonaan edellisten vuosien säännön että ne pitää säilyttää viileässä +5 asteen lämpötilassa. Unohdin SITTENKIN vaikka olin sen kirjannut tänne blogiini muistutukseksi. - HÖH!

Onneksi löysin Lidlistä uusia siemeniä ja ne ovat nyt itäneet. Vähän tulevat kyllä myöhästymään kukinnassa mutta saapahan siemeniä sitten syksyllä talteenotettavaksi.

* * * *

Huhtikuulla aion kylvää vielä lisää lajikkeita.

Tällaista täällä..... kovasti kevättä odotellen!

11 kommenttia:

 1. Hienosti kuitenkin olet paljon kukkia saanut kasvamaan.
  On niitä sitten kiva istutella puutarhaan.
  Mutta on niissä paljon hommaa ja muistamista.
  Toivotaan, että kasvaisi nyt hyvin!

  VastaaPoista
 2. Olen aina laittanut ihan tavallista kasvumultaa ensimmäisesä koulinnassa taimille. Mutta multa pitää olla puhdasta. Kuumennus tappaaa siitä nuo taimipoltteen aiheet. Ja joskus vain saa kaupasta viallista multaa, joka tappaa taimet. Kylvömultaa olen käyttänyt vain kylvövaiheessa.

  VastaaPoista
 3. Harakka; Kyllähän noissa puuhaa on, mutta mielenkiintoista seurailua näin keväällä kun ei vielä puutarha kutsu.

  Kardemumma; Iso kiitos noista tiedoista! Olen aina luullut että taimipolte johtuu liian ravinnerikkaasta mullasta. Nyt Googlasin asiaa ja sehän on aivan jotain muuta. Uunin sijaan jossain sivulla neuvottiin käyttämään Atamon suihketta. Olisikohan se turvallista?

  VastaaPoista
 4. Tämäpä olikin mielenkiintoinen kirjoitus...tälläiselle sunnuntsiviljelijälle...:)

  VastaaPoista
 5. Irmastiina; Kokeilija olen näissä kasvatushommissa. Joka vuosi painiskelen jonkun ongelman kanssa ja etsin tietoa netistä. Nyt tuli uutena asiana tietoon että koulimiseen voikin käyttää normaalia kukkamultaa. Ei tarvitse enää ostaa siihen vaiheeseen kalliimpaa taimimultaa.

  VastaaPoista
 6. Voi itku mitä harmia! Onnea jatkoon.

  VastaaPoista
 7. Jokke; Harmittaa kyllä, mutta ikuinen kokeilija kun olen niin mielenkiinnolla tutkin missä meni vikaan. Kun vain muistaisi edes edellisen vuoden virheet, jotta ei samoja kävisi läpi joka vuosi.

  VastaaPoista
 8. Voi miten paljon olet kylvänyt. Minä en ole uskaltautunut siemenistä kasvattamaan kuin pari kertaa ja silloinkaann ei kehuttavia tuloksia ole ollut. En tiedä minkä olen tehnyt väärin. Ja kärsivällisyyteni on luokkaa "heti valmista!" Pidän peukkuja että vielä hengissä olevat taimesi selviytyvät!

  VastaaPoista
 9. Krisse; Kyllä nuo kaikki ovat säilyneet hengissä ja olen lisäillytkin aika tavalla kylvöksiä.

  VastaaPoista
 10. Mitähän siemeniä mulle on tullut artisokkana kun taimet näyttävät aivan erilaisilta kuin nuo sinun!? En ole aikaisemmin niitä kasvattanut, mielenkiintoista nähdä miten onnistuu ja onnistuuko mitenkään.

  VastaaPoista
 11. TuijaR; No nuo mun latva-artisokkani eivät ole edenneet juuri miksikään. Kun uusi lehti kasvaa niin ulommainen vanha kuolee. Onneksi vielä hengissä ovat. Olisi kiva nähdä edes yhden noista jäljellä olevista pysyvän hengissä ja muodostavan kukkavanan.

  Ei mullakaan ole aikaisempaa kokemusta tuosta kasvista.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.