torstai 17. tammikuuta 2013

Kylvöjä

Ensimmäinen siementilaus on nyt saapunut ja kevään kylvöt aloitettu.

Pidempää esikasvatusta vaativat laitoin jo multiin. Suihkuttelua kylvöt kaipaavat aamuin, illoin ja sitä nyt sitten riittääkin aina kevääseen saakka.


Käytän kelmun sijasta kinkkupussia aukileikattuna. Se on kätevämpi kuin yksittäiset muovikalvot purkkien pinnassa.


Osa kylvöksistä on itsekerättyjä kukintoja ja murustettu mullan pintaan. Se on helpoin keino pienten siemenien keräämiseen syksyllä. Hyvin  ovat itäneet ainakin edellisinä vuosina.


Viron puolesta tilasin  joitakin siemeniä. Lehtikaalia aion kokeilla ja karpaattien kelloa ja jotain muuta, taisi olla jalopähkämöä.

Viimein löysin myös aiemmassa postauksessa peräänkuuluttamiani vaaleanpunaisia kesäbegonian siemeniä. Englannista  ovat tulossa kunhan ehtivät.

Nyt en tilaa enää yhtään mitään vaan hyödynnän viime kesänä keräämiäni siemeniä.

Kylvettynä on nyt latva-artisokkaa, tähtisipulia, keijunmekkoa, tähtisilmää, lumihiutaletta, punaista kesäbegoniaa, verbenaa ja kokeeksi verenpisaraa. Tuota viimeksi mainittua ei ole koskaan kokeilussa ollutkaan.

Tyttären viimekesäisestä valkoisesta miljoonakellosta keräsin syksyllä kukintoja ja kuivasin. Murustelin nekin nyt mullan pinnalle ja seurailen syntyykö niistä mitään. Uusi kokeilu sekin.


Pelargoniat ovat päässeet sisätiloihin kellarin viileydestä. Muutama menetetty yksilö on taas joukossa mutta niitä on niin paljon että riittävät kyllä.


Keijunmekko on talvehtinut hyvin kuistin seinämällä. Laitoin sitä kylvöönkin.

* * * *


Matka mielessä tässä odotellaan helmikuun puolta väliä.

Heissan!

8 kommenttia:

  1. Ai, keijunmekkoko talvehtii?! Sinulle olisi haaste blogissani :)

    VastaaPoista
  2. Mistä löysit keijunmekon siemeniä? etsin sitä viime vuonna, mutta ei tärpännyt tai olin siis liian myöhään liikkeellä väärässä kaupassa.

    VastaaPoista
  3. Voi, sinulla on jo kylvöt alkaneet! Minulla talvehtii keijunmekko kellarissa, kohta pitää hakea se sisälle. Keräsin siitä siemeniä syksyllä, pitäisiköhän kokeilla itämistä.

    VastaaPoista
  4. Oletko kasvattanut keijunmekkoa ennenkin siemenistä ja jos olet kuinka kylvö onnistui?

    VastaaPoista
  5. Laitoin sulle tunnustuksen mun blogissani; ) Kiitos vaan kevään herättelystä meidän muidenkin mielissä!

    VastaaPoista
  6. kysynkin nyt sinulta kun viimekesäisen pelargoonian säilytin ja tämä on eka kokeilu ja se säilyi henkissä.elikkä lapsena muistan kun äiti leikkasi pelargooniat näihin aikoihin,eli kuuluuko ne leikata vai annanko olla vaan,näyttää samanlaiselta kuin tuo sinunkin. kiitos vastauksesta jo etukäteen.

    VastaaPoista
  7. Sulla on viljelyt jo hyvällä alulla! Ihan kateeksi käy. Minä en ole purkeissa koskaan kasvattanut siemenistä mitään, mutta tänä vuonna aion yrittää. Välineet on hankittu!

    VastaaPoista
  8. Hei kaikki!
    Olen jo kertaalleen koentoinut mutta se vastaus katosi johonkin bittiavaruuteen. Yritän nyt uudelleen.

    Keijunmekkoa olen jo monta vuotta kasvattanut omista siemenistä, siis kerään kukintoja syksyllä ja kuivaan ne ja murustelen mullan pinnalle näin tammi-helmikuulla. Olen myös talvehdittanut keijunmekon aiemminkin ja hyvin se menee niinkin kun on viileä ja valoisa paikka.

    Pelargonit olen antanut olla vielä leikkaamatta, vain varovasti kuivia oksia karsinut. En tiedä mikä oikea tapa olisi.

    Kiitos kommenteista ja haasteista! Haasteet jätän vaille toimenpiteitä, sorry! En ole niihin oikein innostunut koskaan.

    VastaaPoista