maanantai 16. elokuuta 2010

Satoa keräillään

Taas on viikko vierähtänyt aivan kotinurkilla ja mökillä vuorotellen.

Mökillä meillä on pari luumupuuta. Vanhemmassa puussa kasvaa nyt viisi luumua. Koskahan linnut huomaavat ne. En viitsi peitellä koska herkkuahan se on niillekkin sitten kun löytävät.


Kotona olen keitellyt omenoista mehua. Joukkoon laitan mausteeksi vähän pakasteesta mansikkaa ja raparperiä. Tulee tosi hyvää eikä tarvitse lisätä sokeria niin paljon kuin yleensä viinimarjoihin.


Viinimarjasato jää aivan olemattomaksi. Kävimme isännän kanssa tänään poimimassa. Kuudesta puskasta tuli yhteensä puoli sangollista. Hyvinä kesinä yhdestä puskasta tulee kokonainen sangollinen. Täytyy odotella marja-aronioiden kypsymistä ja tehdä viinimarjojen kanssa siitä sekamehua. Sekin on hyvää. Pikkuisen maku on "kuivahkompi". Aronia neutraloi viinimarjan hapokkuutta.


Naapuri pellolla tekee paraillaan toista satoa tuorerehua tuosta alueesta. Kivoja nämä syksyn pörinät. Sieltä täältä kuuluu iltaisin leikkuupuimurin ja traktorien ääniä.

Kuulumisiin ja hyvää alkanutta viikkoa :)

8 kommenttia:

 1. Hyvää viikkoa sinnekin!

  Mites sinä sitä mehua teet? Meillä on kans kerrankin tullut omenaa, eikä sitä kyllä kaikkea soseeksi saa. Mehu olis kiva. Olen vaan tällainen vähän uusavuton näiden säilöntä- ja mehujuttujen kanssa...

  VastaaPoista
 2. Kauniita kuvia!
  On varmasti onnea asua noin ihanissa maisemissa :)

  VastaaPoista
 3. Laitoin ensin mehumaijan pohjalle pakasteesta raparberit ja mansikat, noin 500 g kumpaakin. Sitten täytin maijan omenalohkoilla. Valmiiseen mehuun laitoin noin kilon verran sokeria.

  Ei niistä niin paljoa mehua irtoa kuin viinimarjoista mutta tuleepahan käytettyä noita omenoita sitä mukaa kun putoilevat ja osa on jo puustakin.

  Meillä tuo omenalajike on Huvitusta eli kesälajike. Se täytyy syödä tai käyttää heti valmistuttua. Se ei säily varastoituna.

  VastaaPoista
 4. Marika: Kyllä ainakin kesällä näissä maisemissa on ihana asua ja mikä parasta, meille näkyy aurinko aamusta aivan iltaan loppuun saakka.

  Talvet ovat sitten pimeämpiä kuin katuvalojen ulottuvilla asuvilla. Silloin joskus käy mielessä että asuisipa keskustassa että näkisi enemmän elämää...

  VastaaPoista
 5. Meilläkin jäi viinimarjasato normaalia pienemmäksi.Varjoisemmassa olevista pensaista sai marjoja reilusti,mutta ei kuitenkaan niin paljoa kuin normaalisti.Vaikka yritettiin uppopumpullakin niitä kastella.

  Voisi kokeilla tehdä mehua omenista,kunhan kypsyvät.
  Kiitos ohjeesta.

  Mukavaa viikkoa.

  VastaaPoista
 6. Minäkin olen viinimarjamehua keitellyt. Säilön suurimman osan pakkaseen, kun ei muuta säilytyspaikkaa ole. Taitaa kyllä vielä olla edellisvuoden mehujakin pakkasessa jäljellä.

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Kiitos neuvosta! Meinaan laittaa omput mehustimeen, jospas siitä jotakin tulee.

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia :) Minäkin juuri keittelin mehuja...

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.