Tänään syötiin ensi kertaa maitoperunoita oman maan sadosta. Lapsuudessani muistan että niitä syötiin tähän vuodenaikaan harva se päivä, jopa kyllästymiseen asti. Suolasiikaa laitettiin voileivän päälle. Se oli tosi hyvää :).
Nyt ei meillä tuota kalapuolta sattunut pöytään löytymään kun viikonlopuksi ostettu Suvisillikin jäi mökin jääkaappiin.
Edesmennyt isäni oli lapsuusmuistoissani innokas kalamies ja siksi kalaa oli ruokapöydässä, muodossa tai toisessa, oikeastaan läpi vuoden.
Tänään pilkoin sipulinvarsia kuivatukseen. Tuossa aivan pöydällä pellin päällä ne kuivuvat sopivan rapeiksi. Talvella niitä on mukava ripotella vaikka pyttipannun viimeistelyyn.
Viimeksi laitan vielä kukkakysymyksen. Tietääkö teistä kukaan mikä perenna on kyseessä? Tuo kasvi kukkii alkukesästä keltaisin kukinnoin ja tekee kesän mittaan runsaasti sivuversoja. Sain tuon perennan työkaverini asuinympäristöstä mutta hän ei tiennyt nimeä sille.
Nyt täytyy mennä nukkumaan. Muut ovat jo menneet.... Öitä!
Hei Lezzie,
VastaaPoistaKysymyksessäsi en osaa valitettavasti auttaa. Mutta sipulin renkaitasi kovasti ihastelen. Wau, mikä sato ja rapeana varmasti kiva lisätä ruokaan jos toiseen.
Samaa vikaa on täälläkin muun perheen mennessä nukkumaan jään hetkeksi yksikseni touhuilemaan. Pimenevät illat varmaan hoputtaa piakkoin aikaisemmin nukkumaan...mutta nautitaan vielä hetki näistä ihanista valoisista illoista :)
-Marie
En osaa minäkään perenna-asiassa auttaa, mutta perunamaitoa tuli lapsuudessa tehtyä ja syötyä, ja hyvää oli, pitäisiköhän kokeilla, ja paljon sipulia mukaan.
VastaaPoistaMitä on perunamaito, en muista kuulleeni..? Mutta kuulostaa jotenkin hyvälle =D
VastaaPoistaKatariina: Meillä uusia perunoita ja porkkanaa (+suolaa) keitettiin vähässä vedessä. Kun perunat olivat kypsiä vesi kaadettiin pois ja laitettiin maitoa tilalle ja kuumennettiin. Lisäksi pala voita sulamaan ja sipulia (laitan varsia pienennettynä)ja tarpeen mukaan suolaa. Itse olen pieninyt pari kolme keitettyä munaa joukkoon.
VastaaPoistaKuulostaa herkulliselta tuo maitoperunaruoka.Ja helppo tehda.Kokeilla pitaa joku paiva.On vahan niinkuin kesakeiton kevyempi versio.
VastaaPoistaMinäkin luulin, että se on kesäkeittoa, kun kuvan näin. Mutta ei ihan. Varmaan parempaa.
VastaaPoistaMinä en ole koskaan syönyt tuota ruokaa, en edes lapsuudessa.
Aurinkoista elokuun torstaita sinulle!!
Sulta tulee kyllä hyviä vinkkejä sadon kanssa! Kuivattuja sipulirenkaita, en olis tullut ajatelleeksi. Olen itse vain pakastanut.
VastaaPoistaJa hei, siitä omppu-mansikka-raparperimehusta tuli hyvää! Kiitos neuvoista! Vielä on omppuja puussa, joten lisää pitäis tehdä. Kunhan vaan pakastimeen mahtuu, meillä kun kellari on hiukan liian lämmin.
Sissi: Niitä sipulinrenkaita on hyvä sekoitella päivittäin että kuivuvat tasaisesti.
VastaaPoistaMinäkin laitan suurimman osan keitetystä mehusta pakastimeen. Kellariin laitan vain muutaman pullon lähinnä pieneksi viemiseksi johonkin... Hyvää viikonloppua!
Sateenkaari ja Ulla-Kristiina: Meillä ei taas kesäkeittoa tehty koskaan enkä tiedä tuttavapiirissä muidenkaan tehneen. Tuonnehan kyllä saattoi laittaa kukkakaalia ym lisäksi, mutta meillä ei laitettu. Tuo on varmaan enemmän Etelä-Pohjanmaan juttu. Löysin tietoa että se on nimetty jossain vaiheessa jopa Alavuden pitäjäruoaksi. Hyvää viikonloppua teillekkin!
VastaaPoistaMeillä syötiin mummolassa pottumaitoa, mutta se taisi olla joku miesten versio, koska muistaakseni siinä oli vaan maitoa, perunoita ja lauantaimakkaraa :D
VastaaPoistaMinun blogissani sen sijaan on jotain sinulle :)