torstai 12. lokakuuta 2017

Satoisa syksy

Puutarha antaa satoa edelleen.

Härkäpapu on kehitellyt kasvimaallamme aikamoiset palot. Niitä otettiin nyt ensi kertaa maisteluun. Joka vuosi pyrin ottamaan kokeiluun uuden tuotteen ja härkäpapu oli tämän kesän tuote.


Uudelle tulokkaalle en kuukkeloimatta edes tiennyt käyttö- enkä kypsennystapoja. Liotin perattuja papuja yön yli vedessä. Ei niitä olisi tarvinnut, mutta yritin välttää kaasun kertymisen mahaan. Ohjeen mukaan sitten keittelin papuja suolavedessä 5 minuutin ajan ja pullautelin vielä siemenet ulos pavuista. Vähän työläältä vaikutti kahteen kertaan käsitellä mutta ihan hyviähän ne olivat ja kiva värilisä salaattiin, paistoksiin ja keittoihin.


Valtavat aroniapuskat pihassamme ovat saaneet satonsa kypsymään. Poikkeuksellisesti tänä vuonna otan osan omaan käyttöön ja linnut saavat sitten hoitaa loput. Kiitettävästi ne ovat joka vuosi hommansa hoitaneetkin.

Keittämään en ole marjoja ryhtynyt vaan sitruunahapolla hoitanut mehustuksen. Vähän laitoin mansikkaa mausteeksi kun sitä omasta puutarhasta on kohtuullisesti tullut. Sokeroinnin jätin puoleen suosituksesta eli 150 grammaa litralle.


Mehustuksessa syntyneen kuorimassan kuivasin ritiläverkoilla ja päästelin kuivuneen aineksen jauheeksi. Jauhe sopi ainakin hyvin viipaloitujen mansikoiden kanssa hilloksi. Päivittäisiin smootheihin on tarkoitus myös lisäillä. Tuleehan se varmaan käytetyksi pitkän talven  mittaan.

Pienen erän aroniaa kuivasin kokonaisina marjoina. Nekin päätyvät kyllä jauheseokseen myöhemmin.


Tämä on ensimmäinen syksy kun pieni Samo-omenapuumme tuotti maisteltavia. Keräsin jo lähes kaikki kypsyneet. Ihan raikkaan makuinen ja mehukas syysomenahan se on.* * * *

Vielä lopuksi kuva joka ei liity mitenkään puutarhaan. Ihanan oranssi, vanha lava-auto kävi näytillä kun viimeksi oltiin mökillä puolukassa.  Nuoren miehen kesäiseksi menopeliksi ihan kiva kärry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti