sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Lupauksia keväästä

Talviset on näkymät vielä ja aurinkokin piilottelee pilvien takana. Onneksi pakkaset ovat pysyneet maltillisina muutamaa päivää lukuunottamatta.

Meillä on ullakkokerroksessa yksi viileän tilan huone jota kutsun kesäkamariksi. Huoneeseen tuo kyllä lämpöä patteri ikkunan alla mutta seinistä puuttuu eristeet. Iirrallinen sähköpatteri varmistaa kovempien pakkasten aikaan lämpötilan pysymään +5 - +12 asteen välillä. Siellä talvetan pelargonini ja muut säilytystä kaipaavat kasvit.

Vaalenpunainen pelargoni Horizon Light Salmon kehitti jo ensimmäisen pikkuriikkisen kukan. Tämä Pelargonium Zonale-ryhmään kuuluva lajike on hyvin varhainen kukinnan aloittaja. Valon puutteessa tuo ihanuus on jäänyt vaille tunnusomaista väriään, lohenpunaisuutta. Valkoinen väri on kyllä mieleeni kovastikin. Ensi kesäksi olisikin tarkoitus hankkia joku valkoinen lajike. Voisihan sen kyllä itsekin kasvattaa siemenestä lähtien. Tuo Salmonikin on oma muutaman vuoden takainen kasvatus. Tarkistin juuri siementilauksestani vuodelta 2011.


Innostuin joulun alla kokeilemaan keräämieni siementen itävyyttä. Laitoin 18.11.2016 mullan pinnalle rasian toiseen päähän orvokin siemeniä ...


... ja toiseen päähän keijunmekkoa. Niitä sumuttelin päivittäin ja ihmeekseni ne lähtivät kumpikin itämään, vaikka olivat kylmähkössä kesäkamarissa ullakolla. Tänään laitoin lisääkin kun tuo kokeiluerä oli niin pieni. Orvokin siemeniä ei enää ollut mutta laitoin keräämiäni tähtisilmän siemeniä toiseen päähän ja toiseen lisää keijunmekkoa. Valona käytän normaalia pöytävalaisinta jossa loisteputki.


Viime vuonna kasvattamani tummanpunaiset tulisalviat ovat talvehtineet hyvin. Hentoa kasvua jo pukkaavat kuin lupauksena keväästä.Palmuvehka on kehittänyt pienen verson kylkeensä. Olen vuosi sitten hajottanut ylisuuren vehkan sillä seurauksella että suurin osa hajoitetuista yksilöistä kuolla kupsahti. Tämä yksilehtinen ainokaiseni yllätti siis sinnikkyydellään. Yritän nyt hoivailla sitä parhaan taitoni mukaan että saisin siitä kasvatettua jälleen hyvinvoivan sisustuksen piristäjän.


Kovasti tekisi mieli jo kylvää muitakin mutta yritän vielä pidätellä itseäni. Valon puute kasvattaa taimista niin honteloita että parempi vähän vielä odotella.

8 kommenttia:

 1. Olet ollut aktiivinen istutuspuuhien kanssa. Kiva kun siemenet ovat hyvin kylväytyneet. Minulla kevään puutarhahommat ovat vielä ajatteluvaiheessa. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enimmäkseen se on ajatteluvaiheessa täälläkin. Nuo muutamat laitoin vain kokeillakseni itävyyttä ja ihme että lähtivät näin pimeään ja viileään aikaan itämään.

   Poista
 2. Tuollainen viileähuone olisi tarpeen meilläkin. Ei oikeastaan kannata kylvää siemeniä kovin aikaisin kun niistä tulee täällä sisällä liian pitkiä ja hentoja. Taimet on ostettava puutarhalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla on ollut periaatteena että kasvatan niin monet itse kuin kykenen ja loput ostan. Viime kesänä en ostanut kuin pussillisen orvokkeja. Näin aikaisin kasvatetut ovat tosiaan liian pitkiä ja honteloita.

   Poista
 3. Ihanat kasvustot näkyvissä😍 minun pitää kasvattaa aina melkein kaikki siemenestä, kun tilaa talvi säilytykseen ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ollut enne tuolla kesäkamarissa patteria ollenkaan. Pyysin isäntää hommaamaan sinne sen ja nyt on hyvä säilyttää siellä kukkia ja muutakin mikä ei pakkasolosuhteita kestä.

   Poista
 4. Päädyin tänne ja löysin aarteita! Sinulla on ihana talo täynnä ihania vanhoja tavaroita. Tulen uudestaan.

  VastaaPoista