torstai 12. helmikuuta 2015

Röörit auki

Jotain taas löysin. Kirpparit tuottavat iloisia yllätyksiä aina joskus. Isännän Saksan maalla asuva sukulaisnainen on joskus kysellyt eteläpohjanmaan murteen sanakirjaa. Nyt sattumoisin sellainen osui käteeni ja vielä kaksin kappalein. Lisäbonuksena voisi pitää että toinen kirjan laatijoista on syntyisin kotikaupungin poikia.


* * * *

Tarkistelin alkuviikosta viimevuotisen sipulisadon kuntoa. Osa oli kuivunut ja pilaantunut mutta onneksi suurin osa vielä ihan ehtaa tavaraa.Silppusin suurimman osan kehikoille kuivatukseen. Sen verran tuoksut oli voimallisia että vuorokauden verran tämän talon asukeilla oli röörit kunnolla auki.


Nyt kun alueelliset asiat nostin pöydälle niin laitan teille kuvan paikallisesta herkusta jota keittelin joku päivä sitten.

Piimävelliksi tätä meillä sanotaan. Muita aineksia (piimän lisäksi) ovat vesi, rusinat ja riisit, limppimöykyt vehnäjauhoista ja munasta vähän sokerilla makeutettuina sekä parhaana ainesosana lopuksi kotijuusto kuutioituna. Juuston lisäyksen jälkeen ei enää keitetä vaan odotellaan pehmeämistä.  Sokeria tai siirappia tämä keitos kaipaa jonkin verran sekä hitusen suolaa.


* * * * *

Sitten kylvöksiin.... Orvokeista osa on jo päässyt pintaan.

Pieniä ovat kesäbegoniatkin mutta kyllä ne siitä...


Omista siemenistä muutama tähtisilmä on puskenut pintaan ja muita odotellaan.

Olen kylväynyt Moneymaker-tomaatteja ja paprikaa. Kirsikkatomaattien siemenet ovat vielä matkalla jossakin. Ebayn sivuilta niitä tilailin ja tulevat Englannin suunnalta varmaan lähipäivinä.

Paprikan siemeniä en yleensä osta vaan otan ne tuoreen sisuksista. Pitäisi joskus kokeilla samaa tomaateillakin.

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Nuo kylvämäni ovat niin pitkän kasvatusajan tarvitsevia että kasvatan niitä näin aluksi loistelampun alla kun luonnonvaloa ei vielä ole riittävästi.

   Poista
 2. Sieltä niitä kesäihanuuksia putkahtaa.

  VastaaPoista
 3. Voi, kun kiva ihania taimia jo putkahtelee!
  Piimävelli oli lapsena herkkuani, en olekaan tehnyt sitä pitkään aikaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä teen sen yleensä viilipurkillisesta piimän sijaan. Muistan lapsuudesta että kotona laitettiin liia paljon piimää ja se ei ollut niin hyvää. Anoppini laittoi vähemmän piimää ja se oli aivan ihanaa!

   Poista
 4. Minäkin olen tehnyt tomaattien koekylvön, 2 siementä, 'Moneymaker'istä ja nimettömällä kirsikkatomaatilla. Muita tomaattilajikkeita vasta mietin. Mutta tästä se kevät alkaa, kun multa rupeaa vihertämään

  VastaaPoista