lauantai 13. huhtikuuta 2013

Vaikuttaa kuin taika

Viime kesänä, kun olin hakemassa ravinnetta kesäkukilleni, huomasin mielenkiintoisen suihkeputelin hyllyssä. Nimi Jaakontaika herätti heti mielenkiintoni ja pullo lähti mukaani.


Suihkuttelin tuota taikanestettä ja se vaikutti hyvältä aineelta. Hinta, 10 euroa litran pullosta tuntui turhan korkealta koska se ei kuitenkaan korvaa lannoitetta vaan käytetään sen lisäksi.


* * * *

Nyt uuden kesän korvalla olen googlaillut tuon aineen tiimoilta ja valaistunut asiassa kovasti. Vaikuttava aine taikanesteessä on triacontanoli. Siitä löytyy netistä aika lailla keskustelua, linkkejä ja vinkkejä. Löysin keskustelupalstoilta myös vinkkejä taikanesteen valmistukseen omassa köökissä.


Valitettavasti tuota triacontanoli -jauhetta ei Suomesta ollut saatavilla. Tehtaillakseni ainetta itse, päädyin tilaamaan pienen jauhepussin käyttöohjeineen Ebayn sivuilta löytämästäni firmasta. Hintaa kertyi postikuluineen noin 20 euron verran.

Jotta tuo aine saatiin käytettävään muotoon liuokseksi, tarvittiin lisäksi elintarvikelisäainetta, polysorbaatti 20 (E432). Sitäkään ei kotisuomesta löytynyt. Olisi varmaan saanut nuo samastakin paikasta mutta en älynnyt jauhetilauksen yhteydessä vielä tuota toisen aineen tarvetta. Se selvisi vasta myöhemmin.

Kunhan sitten aineet oli kasassa, pääsin keittelemään tiivisteliuosta. Noista aineksista pitäisi riittää muutamaksi kesäksi suihkuteltavaa.

Liuos tehdään mikrossa pieneen vesimäärään keittämällä. Kerta-annoksen määrät tuota käytettävää ihmejauhetta ja nestettä ovat todella minimaalisia.


Tuo desin tiiviste-annos jonka keitin, laimennetaan 5 litraan (tai 10 l). Kokeilemalla varmaan pääsee oikeaan vahvuuteen.

* * * *

Tilaamani Blumat-kastelujärjestelmä tuplana on tullut. Nyt odotellaan kevättä ja kasvihuoneeseen pääsyä.


Eilen postipoika toi mielenkiintoisen kirjan. Harvoin JUJUlta mitään tilaan ja tuokin tuli vähän vahingossa kun unohtui peruutus.

Aion kuitenkin pitää sen kun kirja vaikutti ensilukemalta hyvältä ja sain siitä jo ideoita omiin kokeiluihini.

7 kommenttia:

 1. Minäkin ostin viime keväänä Blumat-kastelujärjestelmän. Meillä se ei korvannut kastelua, mutta oli hyvä apu kesän reissujen aikana.

  VastaaPoista
 2. Meillä on isolla lasitetulla terassilla kukkapurkeissa ja isoissa ammpelikukissa ollut tuo Blumat- kastelujärjestelmä jo useamman vuoden kesällä ja täytyy kyllä sanoa,että ei enää tarvitse huolehtia kastelusta vaikka olisi kuinka kuuma!, isäntä on vetänyt talon toisesta päästä autotallista jossa on iso vesisäiliö letkut terassille ja muihinkin talon seinillä roikkuviin amppeleihin ja hyvin toimii ja kukat kukoistaa ja amppelimansikkakin. Kasvihuoneessakin toimii, meillä on kyllä aika pieni, seinänvieressä! Hyvä hankinta.

  VastaaPoista
 3. Tarutikki ja Tilkkureppu; Kiitos, hyvä tietää kokemuksista tuon Blumatin suhteen. Katselin netistä keskustelupalstoja ja niissäkin pääsääntöisesti kokemukset ovat olleet positiivisia.

  VastaaPoista
 4. Jaakontaikaa on meijänkin huushollissa ollut jo eninäisiä vuosia. Minä muuten luulin, että se koostuu ureasta. :)

  VastaaPoista
 5. Kyllähän tuo Jaakontaika sisältääkin ureaa ja muuta, mutta ilmeisesti tuo triakontanoli on se ratkaiseva aine.

  Tuo tekemäni liuos ei siis ole aivan samaa. Sain netistä vinkkejä tuosta ja sen kasvutehosta.

  VastaaPoista
 6. Enpä ole ennen tuollaisesta aineesta kuullutkaan! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Kukkaiselämää; Viime kesänä tutustuin tuohon ja nyt rupesin googlailemaan tuota triakontanolia.

  Innostuin tuohon omaan keitokseen koska olivat saaneet sillä kasvutehoa aikaan ainakin chili- ja hamppukasvattajat. Tuon pitäisi olla aivan turvallinen tuote, toisinkuin ammattiviljelijöiden kasvihuoneissaan käyttämät kasvunsäätelijät joissa on varoajat yms.

  VastaaPoista