torstai 31. toukokuuta 2012

Kökkä

Sattui tuossa siivoillessani käsiini yksi vanha valokuva talon historiasta. Harmi vain että kuvia menneiltä ajoilta on säilynyt vain muutama.

Ennen vanhaan pärekatto uusittiin yleensä talkoilla. Näin työ saatiin nopeasti tehtyä, eikä mahdollinen sade päässyt pilaamaan välikattoa tai sisärakenteita.  Etelä-Pohjanmaalla tapahtumaa nimitettiin kökäksi.


Ylläoleva kuva on napattu pihapiiristämme keväällä 1939. Väkeä on ollut kökkimässä tosi paljon.

Tuota rakennusta ei enää ole eikä myöskään sen jatkeena ollutta navettaa.


Muistan lapsena itsekkin olleeni isovanhempieni luona kattokökässä naputtelemassa päreitä kiinni pihapuorin katolle. Siitä vaan on hyvin kauan aika.

* * * *

Kyllä kesä odotuttaa kukkarintamalla. Olen peitellyt kasvihuoneessa kukkiani joka yö hallanvaaran vuoksi. Nyt saisi jo riittää kylmät. Esikasvatukseni eivät tahdo edistyä kukintavaiheeseen ollenkaan. En aio kyllä ostaa yhtään vaan odottelen omiani.

Tänä vuonna olen jättänyt tomaatit ja kurkut pois kasvihuonekylvöstä kokonaan. Laitan kurkkua kyllä, mutta kokeilen avomaalle yhtä lajiketta jonka pitäisi menestyä sielläkin. Saas nähdä kuinka käy :).

1 kommentti:

  1. Paljon on kökässä porukkaa ollut. Kun ensivisiitillä kävin anoppilassa ja siellä puhuttiin kökästä ei minulla ollut aavistustakaan siitä, mitä se tarkoittaa. Toinenkin outo sana oli, kun anoppi sanoi vievänsä jotain kokille niin pois mennessämme junassa heti sulhoa tenttasin noista sanoista kökkä ja kokki. No ne sitten olivat talkoot ja vintti. Vuosikymmenien varrella täällä asuessa ovat tutuksi tulleet!

    VastaaPoista