maanantai 13. syyskuuta 2010

Zumbaa säilönnän lomassa

Niin on taas melkain kaksi viikkoa hupsahtanut edellisestä blogipäivityksestä. Olen viime viikolla puuhastellut edelleen sadon säilöntähommissa. Omenille kokeilin kuivatusta mehustuksen lisäksi. Ihania niistä tuli. Täytyy vain viipaloida lisää kuivatukseen.


Kurtturuusun marjoista keittelin jo sosetta. Niiden poiminnassa ei kuitenkaan vielä ole kiirettä. Saavat kypsyä rauhassa. Viimeistelyn hoidin tehosekoittimella. Sose oli samettisen pehmoista ja maukasta.



Kotiliesi tupsahti viime viikolla postilaatikkoon. Sieltä silmiini osui tomaattien säilöntään kokeilemisen arvoinen ohje. Melkein samanmoinen mitä jo aiemmin kokeilin, ainoastan uunin lämpötila taisi olla tässä korkeampi ja maustaminen poikkesi jonkin verran.
Kaiken tämän säilöntähässäkän keskeltä käväisin viime maanantaina sykkeen nostolla kansalaisopiston Zumba-tunnilla. Kyllähän siinä hiki pintaan nousi. Askelkuviot sekä käsien ja jalkojen yhteistyö olivat vielä autuaallisen hukassa. Täytyy vain jatkaa. Harkinnassa oli vielä muutakin jumppalajeja, mutta saattavat tältä syksyä jäädä.


Sain suloisen tunnustuksen Sekasorron Marilta. Kaunis kiitos Mari!


Hyvää alkanutta syysviikkoa kaikille!

EDIT: Uusia lukijoitakin on ilmaantunut. Tervetuloa!


23 kommenttia:

  1. Mä täällä ihailen sun säilömyksiä :) Mulla ois haaveena kasvihuone jossa voisin sitte olla harrastelijapuutarhurina ;-)

    Zumbaharrastus on täälläkin aloitettu pari viikkoa sitten, ja vielä viiden tunnin jälkeenkin kädet ja jalat ei toimi ihan täydellisesti yksiin :D Mutta mukavaa sielä on ja sehän on tärkeintä :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin ihailen säilömyksiäsi, noin montaa eri herkkua.

    Zumbasta en ole ennen kuullutkaan...

    VastaaPoista
  3. Olen säilönyt omenia,puolukoita ja tein yhen satsin mehuakin.:)Niin ja tein minä puolukoista marmeladiakin,näin kokeilu mielessä,että millaista sitten tulee,mutta toivotaan,et on hyvää!

    VastaaPoista
  4. Täälläkin yksi ihailija ilmoittautuu!

    Tein sitä tomaattisosetta ja hyvää tuli! Jopa yks tuttu tomaattiviljelijämies tykkäs. Eli onnistui yli odotusten. :)

    VastaaPoista
  5. Ihanan näköistä säilöntäpuuhaa! Varmasti ovat tuotokset myös maistuvia!

    VastaaPoista
  6. Pitääpä kokeilla omenaviipaleiden kuivatusta.
    Herkullisia tomaatteja, nam. Ahkerana olet ollut.

    VastaaPoista
  7. Jäin kaipaamaan ohjeita, olen "peukalot keskellä kämmentä" ilman yksityiskohtaisia ohjeita :D

    Zumbaa minäkin kokeilisin, jollei nuo nilkat olisi tuollaiset :-(
    Muutamia vuosia sitten olisin hurahtanut ihan täysillä, nyt vain kuuntelen ihmisten iloa ja yritän iloita mukana :D. Kuulemma todella ihanaa ja tehokasta!

    VastaaPoista
  8. Voi mitä herkkuja, omenoita kuivaisin kanssa mielelläni, odottelen jospa niitä joltain saisin.
    Tuo ruusunmarja sose,naminami:)

    VastaaPoista
  9. Kiitos ihanista säilöntävinkeistä.
    Nyt kokeilemaan.
    *****************
    Zumba on tosi kivaa, itse olen myös käynyt muutamia kertoja ja tangon tanssiminen yksin tuntui ihan älyttömän vaikeelta, ei meinannut jalat millään taipua niihin kuvioihin.suu virneessähän sieltä pois tulen, siis se on niin mukavaa touhua.
    ******************
    Sulla on ihana blogi, joten tunnustus tuli ihan oikeaan osoitteeseen.Onnea siitä.
    Mukavaa viikon jatkoa.
    -Tuija-

    VastaaPoista
  10. Piti muuten kysyä tuosta ruusunmarjasoseesta, miten ihmeessä sait siitä noin samettista ja on siinä ollut sulla näpertelyä niiden marjojen kanssa.
    ;=)

    VastaaPoista
  11. Piti muuten kysyä tuosta ruusunmarjasoseesta, miten ihmeessä sait siitä noin samettista ja on siinä ollut sulla näpertelyä niiden marjojen kanssa.
    ;=)

    VastaaPoista
  12. Heippa, hienoa miten jaksat noin paljon säilöä ja laittaa! Hommaa siinä kuitenkin on. Itsellänikin odottaa kassillinen omenoita, ehkä piirakkaan taas. Joskus olen myös tehnyt ruusunmarjasosetta, kauhea homma mutta hyvää tulee. :) Zumbaa tekisi mieleni kokeilla myös.

    VastaaPoista
  13. Natjale ja Tuija; ohjetta kyselitte noihin:

    Omenien kuivatus ihan vain siemenkodan poistolla ja viipaleiksi. Jotkut kuorivat omenat mutta minä en halunnut kun tulevat näin koristellisemman näköisiksi säilyttää vaikka lasipurkissa. Viikonverran pitelin noita tuollaisessa tangossa (ohut verhotanko)ja sitten vielä leivinpaperin päällä kääntelin silloin tällöin.

    Ruusunmarjat halkaisin ensin ja annoin kuivahtaa. Olisi pitänyt odottaan seuraavaan päivään mutta poistin siemenet jo illansuussa (teräväkärkinen pikkulusikka hyvä). Sitten vain keittelin pienen vesilisäyksen kanssa kunnes pehmeitä. Tehosauvalla ensin alkuun survoin ja lisäsin sokeria maistelemalla tarvittavan määrän, ei paljoa. Sitten vielä kiehautin ja laitoin survoksen tehosekoittimeen niin sain siitä tuollaista tasaista sosetta.

    VastaaPoista
  14. Hei! Nytpä tulin uteliaana kurkkaamaan kun olit ilmoittautunut blogini lukijaksi. Sinulla on ihania kirjoituksia! ja suloinen nokinenä-Pate ja koirakaveri <3

    VastaaPoista
  15. Täällä myös ihaillaan aikaansaannoksiasi :)
    Nuo kuivatut omppuviipaleet on kyllä huippuja!Ja tomaatit varmasti maukkaita, kuin myös muutkin herkkusi.. :)
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  16. Ihanan näköisiä noi tomskut:)
    Mä yritin mökillä tota omenoiden kuivatusta takan päällä narussa. Mutta niistä tuli sellaisia sitkeitä. Tavoite oli että olisi sipsimäisiä (olen saanut yhdeltä asiakkaalta sipsejä ja lapset tykkäsivät, mutta hän oli tehnyt ne kuivurilla). Onko mahd. saada sellaisia sipsimäisiä ihan huoneenlämmössä? Siis kuivatinko liian vähän aikaa vai oliko mökissä kosteutta tms?

    VastaaPoista
  17. Ei ne rapeaksi kuivu ainakaan minulla. Kaupoissakin myytävät ovat kohtuullisen pehmoisia. Minulla on kyllä vähän kovempia mutta sopivat naposteltaviksi kun jotakin makeaa tekee mieli.

    VastaaPoista
  18. Tarkennus edelliseen vastaukseeni!

    Kuivasin toista lajiketta ja niistä tuli rapeampia. En valitettavasti tiedä tuon toisen lajikkeen nimeä.

    Aikaisempi kuivattu omena oli Huvitusta (siis pehmeämmäksi jäävä).

    Se on näköjään lajikkeesta kiinni millaisia koostumukseltaan kuivatuista tulee.

    VastaaPoista
  19. Tervetuloa blogini lukijaksi! Herkullisen näköisiä tomaatteja... Ja ihana asia tuo; asua pohjalaistalossa! :)

    Ja muuten teidän kissa on vähän saman näköinen kuin meidän 15-vuotias kissa:)

    VastaaPoista
  20. Kiitos tiedosta:) On ne hyviä vähän sitkeinäkin.. mutta mietin että säilyykö ne niin pitkään?

    VastaaPoista
  21. No mulla on tarkoitus säilyttää niitä purkissa jossa on vain servetti kumirenksulla kantena. Varmaan ne homehtuu jos on täysin umpinainen astia, uskoisin niin. En ole muina vuosina vielä kuivannut joten kokemusta ei ole.

    VastaaPoista
  22. Aivan ihania säilöntäjuttuja! Tuo kuva jossa omenat roikkuu kepissä kuivumassa, on aivan ihana! Olet kyllä ensimmäinen tietämäni ihminen joka nykyisin enää tekee ruusunmarjasosetta ja ihailen sitä kyllä valtavan paljon! aika näpertely varmaan kerätä marjat piikkisestä pensaasta ja siivota siemenet pois. Mutta hillosi on ollut varmasti aivan taivaallisen makuista!

    Itsekin tykkään Zumbasta, mutta koska tykkään niin monesta muustakin jumpasta, niin Zumbaan ei ihan niin usein pääse kuin haluaisin. Mutta aina välillä onneksi kuitenkin :)

    VastaaPoista
  23. Kiitos ohjeesta :-)

    Odotan aikaa, että pääsis kokeilemaan kaikkea säilömistä (ens kesänä kasvimaa, nyt perustamme sitä, 200 neliötä Tukholman kaupungin mailta). Äiti on aina tehnyt ja säilönyt kaikkea, mutta itselle se oli pitkään sellainen EIIII :D.

    Näin sitä kiinnostuu eri asioista, kun ikää tulee ;-)

    VastaaPoista